OpenELEC Forum
Dual Audio support XBMC Eden patch - Printable Version

+- OpenELEC Forum (https://forum.openelec.tv)
+-- Forum: Off Topic (https://forum.openelec.tv/forumdisplay.php?fid=66)
+--- Forum: MISCELLANEOUS (https://forum.openelec.tv/forumdisplay.php?fid=67)
+--- Thread: Dual Audio support XBMC Eden patch (/showthread.php?tid=30068)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8


Dual Audio support XBMC Eden patch - schumi2004 - 04-03-2012

NOTE: All credits go to xhbl (and all who helped) from xbmc.org, they are the ones who made this possible!

In my process getting dual audio support found here http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=86038 to work with OpenELEC i ran into some problems creating the correct patch file.

With the help from ultraman / vpeter on IRC we now have a working patch file to add dual audio support in latest development build which uses XBMC 11.0.1 from OpenELEC.

In short how it's done:
Get a copy of XBMC 11.0 stable.
Convert modified files to UNIX format, very important because i failed there.
Replace modified files in XBMC 11.0 stable.
Make patch.

Apply same patch on XBMC 11.0.1
For problematic files change the target files by hand and make patch only for this file and copy back to original patch.
And the result is the attached patch file.

Place this file in the directory patches from the corresponding OpenELEC version you want before compiling.
For example: OpenELEC.tv/packages/mediacenter/xbmc-pvr/patches

http://dl.dropbox.com/u/6696611/OpenELEC/xbmc-11.0.1-999-dual-audio-patch.v0.2.patch


Re: Dual Audio support XBMC Eden patch - LoloMc - 04-08-2012

Hi,
Thank you for the patch. I still do not understand why it is not part of xbmc/OE by default, but hey... I do not understand everything Smile

I'll try to compile the iso with the patch.

Rgs,


Re: Dual Audio support XBMC Eden patch - xe - 04-09-2012

OpenELEC is an official XBMC distribution containing official XBMC code.

Dual audio is not supported by XBMC as they probably wont ever support it because AE is around the corner deprecating it.


Re: Dual Audio support XBMC Eden patch - schumi2004 - 04-09-2012

@LoloMc, it's not a iso your going to make.

Got some precompiled builds here https://www.dropbox.com/sh/l3nkz53rhucvj09/ZDNUIHJs03


Re: Dual Audio support XBMC Eden patch - armitatz - 04-10-2012

I got the precompiled builds with dual audio support and installed openelec on a hp dv5 pavillion that I have as a media center. The screen is broken so I am using it as such.

I managed to get the first audio output from hdmi to the tv. It downsamples all audio and it plays it through hdmi in my tv. I also managed to get 5.1 audio from optical output and feed it to the receiver. (The dv5 does not have an optical out so I connected a usb external Creative x-fi soundcard.)

I get multi channel audio from the optical out with no problems. But...

When I play a 2 channel file (audio or video) I get the message 'can't initialize device'. This message refers to the x-fi card. The card does not play correctly the 2 channel audio and gives me the error message.

I still here the audio from the hdmi but not from the x-fi. That is fine for movies but when I hear music I don't like it because I want to hear the music from my receiver. Now I have to take the 2 channel audio to the tv and then to the receiver. But that means that I have to keep the tv open even when I hear music.

So
1. when a 2 channel audio the hdmi plays ok and the x-fi gives an error
2. when a multi channel audio the hdmi downsamples ok and the x-fi plays ok.
How can I fix this so that the x-fi passes the 2 channel audio correctly?

When I tried to setup the asound.conf the file was locked. But I saw in the forum people who change their asound.conf. How it is done?


Re: Dual Audio support XBMC Eden patch - X23 - 04-10-2012

Hi,

armitatz post=30674 Wrote:When I tried to setup the asound.conf the file was locked. But I saw in the forum people who change their asound.conf. How it is done?

place your asound.conf in /storage/.config


Greetz X23


Re: Dual Audio support XBMC Eden patch - Ressor - 04-10-2012

Any chance for a 64bit ION build?

Thanks


Re: Dual Audio support XBMC Eden patch - schumi2004 - 04-10-2012

Sure, will do tonight.


Re: Dual Audio support XBMC Eden patch - armitatz - 04-10-2012

success! partial...

this is my aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: S51 [SB X-Fi Surround 5.1], device 0: USB Audio [USB Audio]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: S51 [SB X-Fi Surround 5.1], device 1: USB Audio [USB Audio #1]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Intel [HDA Intel], device 1: STAC92xx Digital [STAC92xx Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Intel [HDA Intel], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

I changed the output device to custom and hw:0,0 and the passthrough device to custom hw:0,1 as in this post
http://blog.oxplot.com/2012/03/setting-up-media-center-with-xbmc.html

this made the x-fi to play the multi channel audio correctly and the 2 channel audio without the error message. However the 2 channel audio plays faster from the x-fi. I created a advancedsettings.xml in /storage/.xbmc/userdata with

<audio>
<resample>48000</resample>
</audio>

but the sound still plays faster. This setting was taken from http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW-TO:Setup_audio_over_HDMI_on_nVidia_GeForce/nForce_controller

How do I change the playback speed?

EDIT:
I had to use the <advancedsettings> tag and write
<advancedsettings>
<audio>
<resample>48000</resample>
</audio>
</advancedsettings>

that fixed the playback speed to a level that it is ok for everyday use. That is:
I can hear from the hdmi to the tv all sounds correctly
2 channel : ok
multi channel : downsampled ok
I can hear from the receiver
1. the multi channel correctly (at correct speed)
2. the mp3 played correctly
3. some 2 channel videos shutter but I don't hear 2 channel audio from the receiver anyway


Re: Dual Audio support XBMC Eden patch - armitatz - 04-10-2012

More update.
The audio stutters when I play videos that have 44100hz audio. When I have videos at 48000 the audio plays correctly.
The resample in the advancedsettings goes only to the audio. How can it resample the videos as well?